lampe_skilsmisse_ranvita_tegning

 

Til lyset os skiller … skulle det måske hedde i vielsesritualet?

Der findes nemlig belysning i vores hjem, der kan få os til at blive skilt!

Det fortæller Tor Nørretranders i en artikel i Berlingske Tidende, som jeg delte i den forgange uge på facebook.

»Jeg havde lysarkitekten Asger Bay Christiansen på besøg, og da han så den lampe, der hang over vores spisebord – det var en Stelling Pendel af Arne Jacobsen – udbrød han: »Det er jo et skilsmisselys! Tænk, at I stadig er sammen, I må være meget glade for hinanden«.
Den lampe er helt lukket og i opalglas, så den giver et meget diffust lys. Den er lavet til et receptionslokale, men når man bruger den til et spisebord, gør den ansigterne konturløse.«

Artiklen indeholder mange spændende refleksioner om lys – for eksempel, at den danske lampetradition giver gråvejrs-stemning i vores hjem (som om vi ikke har nok af det i forvejen).

»Jeg begyndte at sætte mig ind i det, og det gik op for mig, at min opdragelse på lys­området var helt i skoven,« fortæller Nørretranders.

Han måtte blandt andet tage de klassikere, han var vokset op med, op til revision:

»De lamper, der ser bedst ud, lyser ikke nødvendigvis bedst. Det er meget banalt, men alligevel overraskende for mig. Mange af lamperne i den danske lystradition – fra den simple rispapirlampe til PH-lamperne – udsender et meget skyggeløst og diffust lys. Det er fint nok i et rum, hvor du skal gøre rent eller hurtigt skal kunne kigge dig omkring, men det gælder også meget af det finere lys, vi bruger over for eksempel spiseborde. Hvis man fylder sit hjem med PH-lamper, vil man opleve en jævn oplysning af lokalet. Det ligner ikke solskin. En PH-lampes skær minder mere om gråvejr,« siger han og tilføjer: »Det er da mærkeligt, at vi går og laver gråvejr i vores hjem.«

Men det var det her med skilsmisse-lyset, der fik mig op af stolen.

Fordi, jeg ofte ser det hos mine klienter og kursister. At vi glemmer lyset i vores hjem. Og at vi glemmer, at en lampe ikke bare er en lampe. Men at de lyser så gudsjammerligt forskelligt. Og at den måde, de lyser på, i den grad sætter stemningen og “humøret” i vores hjem (eller på vores arbejdsplads).

Vidste du f.eks. at dating-eksperter råder dig til at være opmærksom på belysningen det sted du har din første date? (Udpeg derfor den rette restaurant, og det rette sted i restauranten).

Belysningen påvirker nemlig, hvordan dine ansigtræk og din huds udstråling tager sig ud. Der er belysninger, der i den grad er “uheldige” og derfor ikke gør det bedste for dig – hvilket kan påvirke hvordan personen oplever dig til dette første møde. (Dette er mest relvant for jer, der “dater” , og hvor man ikke på forhånd ved om kemien er der. For dem, der primært dyrker ‘kemisk tiltrækning’ vil selv den værste belysning ikke gøre den store forskel, men det er en anden historie …)

Sikkert er det dog, at belysningen på en restaurant f.eks. kan afgøre; hvor dyb samtalen bliver, hvor nærværende samtalen bliver (eller ikke bliver), hvor lang tid du/I bliver siddende, hvordan maden smager, og hvordan du tager dig ud (fra bedste eller værste side af dit udseende) Alt dette er værd at notere sig – uanset, om det er en date, en forretningsmiddag-eller møde – eller i dit eget hjem.

I artiklen forklarer Nørretranders også, hvorfor vi tyer til levende lys, hvis vi gerne vil gøre indtryk på en date:

»Stearinlys gør præcis det modsatte: Det giver et dramatisk og skyggefuldt lys. Et lys, der er meget koncentreret omkring det område, hvor vi spiser, mens resten af rummet er mindre belyst. Det skaber en intimitet, en boble af samvær, som føles godt.«

Kunne ikke selv have sagt det bedre. Men Tor er anyways klogere, så det er fint nok, at han får lov at rende med æren 😉

Personligt elsker jeg at lyssætte mine rum med stearinlys (jeg har 15 levende lystkilder i min stue, f.eks.) (Og ja, jeg ved det er hamrende usundt, men jeg kører en blanding af svanemærkede, bivoks, og palmelys – og lufter ufatteligt meget ud). Min sjæl dør uden levende lys. Så hvis døden skal have en årsag, så …

Vidste du i øvrigt … at the golden rule er 5-7 lyskilder i et rum? 

Dette er ikke en feng shui-regel fra fortidens Kina, den kommer fra førende engelske og amerikanske indretningsarkitekter og design-gurus – og min egen erfaring har lært mig, at de er so right on med den her tommelfinger-regel.

Det betyder, at der for de fleste af os vedkommende – er room for improvement (by the way, my favourite motto – som jeg selv lige har måtte efterleve).

For selvom jeg HAR fem lyskilder i min stue + de levende lys, måtte jeg i den her uge hasteindkøbe nye forsyninger, fordi nogle af lamperne er for små (og for hyggebelysningsagtige) til at løfte det tunge skydække, der har kastet sig over landet i denne tid. Her er vældig hyggeligt, men lidt for meget muldvarpestemning, så derfor er der nu en KÆMPE lampe på vej med pakkeposten fra House Doctor og amazingliving.dk. (Hvis mit “Opgrader dit hjem til Ver.2016” webinar bliver til noget, deler jeg gerne, hvorfor det blev lige dén lampe, selv om den ikke er spor trendy, men faktisk fra 2011-kollektionen! Men af helt bestemte årsager er den et perfekt samspil til de kommende 2016-tendenser).

“Ny lampe” stod ikke lige på budgettet den her måned, så derfor gjorde sidste del af artiklen mig rigtig glad (og lappede lidt på min halvdårlige samvittighed …)

“Lys er livskvalitet”, siger Tor Nørretranders.

»Der er en masse forskning i vintermørke og depressioner, men nok så vigtigt er det almindelige småhumør, humørsvingninger i det daglige, og her er der ingen tvivl om, at dårligt lys indendøre gør os mindre vel­fungerende og glade og nedsætter arbejdsproduktiviteten.«

Summasumraum …

  • Tæl dine lamper (alt under 3 i et rum er dumpet)
  • Skru op for antallet af lamper i hvert rum (jeg har endnu ikke set et hjem med for mange lamper, så don’t worry, dette blir næppe dit problem)
  • Lyt til din indre, sarte Maude, når du vurderer det lys, som lampen giver. I min verden må man gerne sige “uff!” og “add …” – for det baner vejen for at kunne sige “uhm … ” og jahhhh!!”

Let there be light! – så støtter du både humøret, arbejdsglæden, kærligheden og ægteskabet!

Husk, lys er mere end bare lys – det er også livskvalitet.

Læs hele artiklen i Berlingske her: “Da Tor så lyset”
Eller læs mere i den nye bog »Lys! – om lys i livet og liv i lyset« af Tor Nørretranders og Olafur Eliasson.

// Comments Off on Har du skilsmisse-belysning i dit hjem?

Comments are closed.